Corten (COR-TEN) ~ materialet för trendmedvetna

Underhållsfri skärmvägg / staket / spaljé i Corten med grafiska mönster som kan ledbelysas. Skapa insynsskydd, pergola & rumsavdelare. Underhållsfri skärmvägg utomhus i laserskuren metall. Diverse unika skärmar med belysning för insynsskydd i trädgård, vindskydd, räcke & konst inomhus. Cortenfabriken skapar hållbar inredning för åretruntbruk vilken sammanfogar trädgård, uteplats och vardagsrum för privat / offentlig miljö. växtstöd, värmepumpsskydd

Corten (COR-TEN) är ett legerat stål, vilket betyder att man smält samman flera metaller till en massa för att göra dem bättre på något sätt. Det som särskiljer Cortenstål från vanligt stål med rost är dess innehåll av koppar, krom, mangan och nickel. Denna sammansättning gör det till ett relativt dyrt men hållbart material som är underhållsfritt. 

U.S. Steel innehar det registrerade varumärket under namnet COR-TEN. Idag finns det varianter på marknaden som har liknande sammansättning och egenskaper som varumärket COR-TEN. Även andra enklare varianter av stål som inte innehåller koppar kan rosta och likna Corten till utseendet. Dessa är dock inte lika hållbara och kommer rosta sönder snabbare. Därav viktigt att säkerställa att stålet verkligen innehåller ovan för att vara säker på att det är Corten. 

Numera blir det allt vanligare att använda detta hållbara, underhållsfria och mycket vackra material till diverse konstnärliga konstruktioner som exempelvis fasader, krukor och skulpturer.

Hållbarhet av Corten & tips för att påskynda rostprocess

Det vackra med Corten (COR-TEN) är att det förändras över tid, vilket gör materialet till levande. Corten som är ett rosttrögt stål uppnår en vacker djup rödbrun färg vid påverkan av väder och vind. Växlande väderförhållanden omvandlar dess yta från vanlig stålfärg till att med tiden uppnå ett tunt rödbrunt rostskikt. Rostskiktet som bildas skyddar Cortenstålet och fäster vid metallytan som förhindrar att fukt tränger in. Den rostiga ytan motstår vidare frätning, kräver ingen målning och äventyrar inte strukturell styrka.

Ett rostigt ytskikt syns redan efter 6 månaders utomhusbruk. I början får COR-TEN en ljus rödbrun färg. Ju längre tid stålet utsätts för väder och vind desto mörkare nyans av brunt uppnås. Det tar ca 2 år för stålet att uppnå en jämn rostig yta om man inte påskyndar processen. Eldfatet har vistats utomhus i ca 4 månader och nedan stödmur visar färg på Cortenstål efter ca 3 års utomhusbruk.

Runt soffbord med dold belysning som sprider vackert grafiskt mönster. Enkelt att konvertera till eldkorg eller pelletskorg (eldtunna / eldningstunna). Utomhusbord som passar lika bra inne där vackert grafiskt mönster sprids via dess dolda ledbelysning.
Utseende rost efter 3 års utomhusbruk.

Hur kan man påskynda rostprocessen av Cortenstål?

Utsätt Corten för fukt. Oxidation sker snabbare i närvaro av fukt. Spraya vatten på Cortenytan med en blomspruta för att öka luftfuktigheten runt den. Du kan även placera Corten i en fuktig miljö, till exempel nära en vattenkälla eller i ett växthus. Gärna med god ventilation.

 

Applicera saltvatten på stålytan. Detta leder generellt till en enhetlig och dämpad rostfärg med nyanser av brunt och rödbrunt. Det finns ingen specifik nivå som ger bäst resultat när du skapar din saltvattensblandning. 1 del salt till 4 delar vatten ger dock en god rostbildning utan att vara för koncentrerad.

Applicera en blandning av vinäger och vatten på stålytan. Denna blandning skapar ett mer varierat och levande färgspektrum, inklusive nyanser av orange, brun, blå och grön. En proportion som ofta rekommenderas är 50/50 vinäger och vatten, vilket främjar rostbildning utan att vara för hård mot stålet.

Du kan även blanda salt med vinäger. Koncentrationen av de olika delarna kommer påverka slutresultatet. Du får testa dig fram för att se vad du föredrar. En god start är lika stor volym av vinäger som salt. Samspelet mellan salt, vinäger och stålets yta kan leda till olika nyanser och mönster på Cortenets yta. Ett litet experiment.

Slutligen resulterar även applicering av en låg koncentration av väteperoxid (3%) i en rödbrun färg på ditt Corten. 

Det är viktigt att notera att rostbildning på Cortenstål tar tid. Exponering för ovan blandningar kommer att påskynda processen men kräver fortfarande långvarig exponering (upp till 1 vecka). Det är även klokt att testa sig fram på en liten dold yta innan man påbörjar behandling av hela ytan. Se till att skölja av stålet ordentligt när du uppnått önskad effekt.

Påskynda rostprocessen

Det finns även en uppsjö av kommersiella rostacceleratorer som kan påskynda oxidationsprocessen av Corten. Dessa produkter innehåller vanligtvis kemikalier som främjar rostbildning. Följ instruktionerna från tillverkaren när du använder sådana acceleratorer, eftersom de kan variera beroende på den specifika produkten. På gallret i eldfatet har vi använt Rost Patina. 

Exempel på utseende efter att ha använt rost patina

Vill man sedan reducera rostprocessen finna även medel för att undvika rostavfall och vidare korrusion.

Tips vid användning av Corten till er utemiljö

Corten är ett underhållsfritt och tåligt material. Våra krukor består av 3 till 5 mm tjockt stål för att hålla långsiktigt. Vill man att produkten ska tåla utomhusmiljö i minst 40 år bör man använda 4 mm tjockt stål eller mer till utsatta miljöer.

För att öka livslängden av stålet bör man undvika att vatten konstant vilar mot Cortenstålet eftersom detta gör att rostprocessen fortsätter med oförminskad styrka. Om man köper en Cortenkruka som man avser att använda under många år är det klokt att använda en innerkruka, bubbelplast eller isolering för att skapa distans till stålytan.

Våra fyrkantiga och rektangulära planteringskärl har en dekorram till för att dölja eventuell isolering på ett snyggt sätt.

Man bör tänka på att stålet rostar av sig en del de två första åren. Är man orolig för rost bör man fundera på var man placerar stålet för att undvika oönskad missfärgning. Ställ gärna Cortenstål på en stenplatta, några av våra fat eller dylikt.

Månadens erbjudande; Utförsäljning av Trendsetter med dekorram för att skydda och dölja eventuell isolering (30 mm). Detta är vår Cortenkruka (en rostig kruka) / balkonglåda / planteringskärl / blomlåda som andas design & kvalitet.
Glow, ett elegant fågelbad på fot i Corten för flera användningsområden. Passar även som planteringsskål, eldfat eller stor urna.

Du undviker rostavfall från t ex ett fågelbad via att pensla på ett växtbaserat ljusvax från soja, kokos eller raps. Det skyddar väl och är ofarligt för fåglarna. Smält vaxet på låg värme och pensla på ett tunt jämnt lager över ditt rost.

Tips vid användning av Corten inomhus

Cortenstål går utmärkt att använda inomhus och ger en varm och exklusiv ton till hemmet. Cortenets svetsskarvar kan släppa igenom fukt om det utsätts för mycket väta. Det finns enkla knep för att undvika eventuella rostfläckar. Ett enkelt knep för krukorna är att använda en innerkruka i plast med tillhörande plastfat för att fånga upp eventuellt överflödigt vatten.

Är man orolig för färgavfall bör man placera stålet på exempelvis glas, kakel eller dylikt vilket är enkelt att rengöra om missfärgning skulle uppstå.

Ytterligare ett alternativ är att spreja matt klarlack på det rostiga Cortenet för att undvika rostavfall. Genom att skapa en liten distans mellan botten på exempelvis en kruka kan man med fördel placera dem på till exempel några enkronor för att få luftgenomströmning.

Glasram & glasfat till Cortenkruka. Om Cortenstål (COR-TEN), tips gällande materialtjocklek, hur man påskyndar rostprocess, husmorstips för rostfläckar & ledbelysning av Corten.
Matt klarlack

Borttagning av rostfläckar från Corten (COR-TEN)

Det finns en rad knep för att få bort rost från olika ytor. Om man får rostfläckar på glas avlägsnas det enkelt med hjälp av vanlig tandkräm och en disksvamp. Putsa med roterande rörelser tills allt rost lösts upp och skölj därefter av.

Även bakpulver är effektivt vid borttagning av rost. Har du en stenyta kan man strö på bakpulver, hälla på lite vatten och låta stå så löses rosten upp. Vill man rengöra trä kan man använda oxalsyra för att ta bort rost.

Om man fått riktigt mörka fläckar av rost på glas eller sten kan man strö över oxalsyra, hälla på lite vatten och låta dra i upp till 2 dagar innan man sköljer av.

Tips vid belysning av Corten

Art Cube Vårt sidobord Art Cube ger kvällar rätt atmosfär. Ett unikt avlastningsbord utomhus / inomhus med belysning. Få ett litet bord med glas. Om Cortenstål (COR-TEN), tips gällande materialtjocklek, hur man påskyndar rostprocess, husmorstips för rostfläckar & ledbelysning av Corten.
Tulip trädgårdskonst är en unik rostig staty i Corten. Denna trädgårdsdekoration skapar unik trädgårdsprydnad som ledbelyst eller med fontän. Cortenfabriken skapar hållbar inredning för åretruntbruk som förenar trädgård, uteplats och vardagsrum för privat / offentlig miljö. Laserskuren industriell inredning och modern konst för ute & innemiljö. Belysningsdesign, trädgårdskonst & trädgårdsprydnader som passar lika bra inne. Om Cortenstål (COR-TEN), tips gällande materialtjocklek, hur man påskyndar rostprocess, husmorstips för rostfläckar & ledbelysning av Corten.

Cortenstål är otroligt vackert att belysa. Det skapar ett konstnärligt skimmer och ger liv till ditt hem även vintertid.

Färgtemperatur till Corten (Kelvin)

När du letar efter LED-belysningsprodukter till hem och bostäder pratar man ofta om färgtemperaturer mellan 2700K till 3000K. Även om båda ofta anses vara ”varmvita” är det en märkbar skillnad mellan de båda alternativen till belysning.

2700K ger en mycket trevlig och varm atmosfär och är ett utmärkt val för vardagsrum och sovrum där du vill främja avkoppling. 3000K ger istället en mer ren neutral vit färg jämfört med 2700K som i vissa fall kan upplevas gul. 3000K används ofta i kök, tvätt, badrum och hemmakontor där visuella uppgifter är vanligare och värme och avkoppling inte är det primära målet.

På bilden nedan med statyn Tulip har vi använt 3000K till den. Då Corten i sig har en brun ton blir färgåtervinning åt det varmare hållet när man belyser Cortenstålet. Därför är ofta 3000K att föredra till Corten framför 2700 K.

Styrka vid belysning av Cortenstål (COR-TEN)

Ytterligare en fråga att ta ställning till när det kommer till belysning är vilken styrka man vill ha på ljuset. Via de traditionella glödlamporna angavs detta i Watt. Numera talar man istället om lumen i relation till ledbelysning. Ska man belysa utomhus på natten då det naturligt är helt mörkt skapas stora kontraster vid punktbelysning. Då är en tumregel att inte använda för hög nivå på lumen till detta då det skapar för stora kontraster. De ledstrips vi erbjuder till er har därför 460 lumen (5 watt).

 

IP klassning till utsatta miljöer

Ytterligare en punkt att ta ställning till är IP klassning. Denna skala anger hur väl belysningsapparaturen är skyddad mot vatten, damm, inträngande föremål och beröring. En klassning på IP 44 är tex inte vattentätt men hindrar vatten att nå fram till elektriska delar. För att en produkt ska anses som helt vattentät och tåla långvarig nedsänkning i vatten ska den ha en IP klassning på 68.

LEDORD

Unik & minimalistisk

~ Egen design

Hållbarhet

~ Hållbara material för inom- & utomhusbruk

Noggrant framtagna

~ Fabrik & designers jobbar som ett team