Corten (COR-TEN) är ett legerat stål, vilket betyder att man smält samman flera metaller till en massa för att göra dem bättre på något sätt. Det som särskiljer Cortenstål från vanligt stål med rost är dess innehåll av koppar, krom, mangan och nickel. Denna sammansättning gör det till ett relativt dyrt men hållbart material som är underhållsfritt.
U.S. Steel innehar det registrerade varumärket under namnet COR-TEN. Idag finns det varianter på marknaden som har liknande sammansättning och egenskaper som varumärket COR-TEN. Även andra enklare varianter av stål som inte innehåller koppar kan rosta och likna Corten till utseendet. Dessa är dock inte lika hållbara och kommer rosta sönder snabbare. Därav viktigt att säkerställa att stålet verkligen innehåller ovan för att vara säker på att det är Corten.
Numera blir det allt vanligare att använda detta hållbara, underhållsfria och mycket vackra material till diverse konstnärliga konstruktioner som exempelvis fasader, krukor och skulpturer.
Det vackra med Corten (COR-TEN) är att det förändras över tid, vilket gör materialet till levande. Corten som är ett rosttrögt stål uppnår en vacker djup rödbrun färg vid påverkan av väder och vind. Växlande väderförhållanden omvandlar dess yta från vanlig stålfärg till att med tiden uppnå ett tunt skyddande rödbrunt rostskikt.
Den oxideringsprocess av stålytan som startar med hjälp av väder och vind får med tiden frätning av stålet att avstanna. Rostskiktet som bildas skyddar Cortenstålet och fäster vid metallytan som förhindrar att fukt tränger in. Den rostiga ytan motstår vidare frätning, kräver ingen målning och äventyrar inte strukturell styrka.
Tidigt i processen får COR-TEN en ljus rödbrun färg. Ju längre tid stålet utsätts för väder och vind desto mörkare nyans av brunt uppnås. Ovan stödmur visar färg på Cortenstål efter ca 3 års utomhusbruk.
Ett rostigt ytskikt syns redan efter 6 månaders utomhusbruk. Det tar ca 2 år för stålet att uppnå en jämn rostig yta om man inte påskyndar processen via att exempelvis pensla på saltvatten. En bra blandning är ca 2 till 4 msk vanligt bordssalt till en liter vatten.
För att snabbt få en jämn rostig yta sprayar du på saltblandning över hela Cortenytan med en blomspruta och låter det stå över natten. Ju fler gånger man blöter ner stålet och låter det torka desto fortare får man en snygg yta. Var noga med att skölja av allt salt från ditt Cortenstål när du uppnått en yta du är nöjd med. Eldfatet ovan har vistats utomhus i ca 4 månader.
Corten är ett underhållsfritt och tåligt material. Våra krukor består av 3 till 5 mm tjockt stål för att hålla långsiktigt. Vill man att produkten ska tåla utomhusmiljö i minst 40 år bör man använda 4 mm tjockt stål eller mer till utsatta miljöer.
För att öka livslängden av stålet bör man undvika att vatten konstant vilar mot Cortenstålet eftersom detta gör att rostprocessen fortsätter med oförminskad styrka. Om man köper en Cortenkruka som man avser att använda under många år är det klokt att använda en innerkruka, bubbelplast eller isolering för att skapa distans till stålytan.
Våra fyrkantiga och rektangulära planteringskärl har en dekorram till för att dölja eventuell isolering på ett snyggt sätt.
Man bör tänka på att stålet rostar av sig en del de två första åren. Är man orolig för rost bör man fundera på var man placerar stålet för att undvika oönskad missfärgning. Ställ gärna Cortenstål på en stenplatta, några av våra fat eller dylikt.
Du undviker rostavfall från t ex ett fågelbad via att pensla på ett växtbaserat ljusvax från soja, kokos eller raps. Det skyddar väl och är ofarligt för fåglarna. Smält vaxet på låg värme och pensla på ett tunt jämnt lager över ditt rost.
Cortenstål går utmärkt att använda inomhus och ger en varm och exklusiv ton till hemmet. Cortenets svetsskarvar kan släppa igenom fukt om det utsätts för mycket väta. Det finns enkla knep för att undvika eventuella rostfläckar. Ett enkelt knep för krukorna är att använda en innerkruka i plast med tillhörande plastfat för att fånga upp eventuellt överflödigt vatten.
Är man orolig för färgavfall bör man placera stålet på exempelvis glas, kakel eller dylikt vilket är enkelt att rengöra om missfärgning skulle uppstå.
Ytterligare ett alternativ är att spreja matt klarlack på det rostiga Cortenet för att undvika rostavfall. Genom att skapa en liten distans mellan botten på exempelvis en kruka kan man med fördel placera dem på till exempel några enkronor för att få luftgenomströmning.
Det finns en rad knep för att få bort rost från olika ytor. Om man får rostfläckar på glas avlägsnas det enkelt med hjälp av vanlig tandkräm och en disksvamp. Putsa med roterande rörelser tills allt rost lösts upp och skölj därefter av.
Även bakpulver är effektivt vid borttagning av rost. Har du en stenyta kan man strö på bakpulver, hälla på lite vatten och låta stå så löses rosten upp. Vill man rengöra trä kan man använda oxalsyra för att ta bort rost.
Om man fått riktigt mörka fläckar av rost på glas eller sten kan man strö över oxalsyra, hälla på lite vatten och låta dra i upp till 2 dagar innan man sköljer av.
Cortenstål är otroligt vackert att belysa. Det skapar ett konstnärligt skimmer och ger liv till ditt hem även vintertid.
När du letar efter LED-belysningsprodukter till hem och bostäder pratar man ofta om färgtemperaturer mellan 2700K till 3000K. Även om båda ofta anses vara ”varmvita” är det en märkbar skillnad mellan de båda alternativen till belysning.
2700K ger en mycket trevlig och varm atmosfär och är ett utmärkt val för vardagsrum och sovrum där du vill främja avkoppling. 3000K ger istället en mer ren neutral vit färg jämfört med 2700K som i vissa fall kan upplevas gul. 3000K används ofta i kök, tvätt, badrum och hemmakontor där visuella uppgifter är vanligare och värme och avkoppling inte är det primära målet.
På bilden nedan med statyn Tulip har vi använt 3000K till den. Då Corten i sig har en brun ton blir färgåtervinning åt det varmare hållet när man belyser Cortenstålet. Därför är ofta 3000K att föredra till Corten framför 2700 K.
Ytterligare en fråga att ta ställning till när det kommer till belysning är vilken styrka man vill ha på ljuset. Via de traditionella glödlamporna angavs detta i Watt. Numera talar man istället om lumen i relation till ledbelysning. Ska man belysa utomhus på natten då det naturligt är helt mörkt skapas stora kontraster vid punktbelysning. Då är en tumregel att inte använda för hög nivå på lumen till detta då det skapar för stora kontraster. De ledstrips vi erbjuder till er har därför 460 lumen (5 watt).
Ytterligare en punkt att ta ställning till är IP klassning. Denna skala anger hur väl belysningsapparaturen är skyddad mot vatten, damm, inträngande föremål och beröring. En klassning på IP 44 är tex inte vattentätt men hindrar vatten att nå fram till elektriska delar. För att en produkt ska anses som helt vattentät och tåla långvarig nedsänkning i vatten ska den ha en IP klassning på 68.