Om Corten (COR-TEN) -  materialet för trendmedvetna

Glow; eldskål/eldfat/eldstad/grill 60 alt 80 cm  (COR-TEN / Corten / Cortenstål / rost)

Om Cortenstål (COR-TEN), ett stål med rost som är en legering och ett trendigt materialval. U.S. Steel innehar det registrerade varumärket under namnet COR-TEN. Korrosionsbeständighet och draghållfasthet är vad som avses med COR-TEN. Numera blir det allt vanligare att använda detta hållbara, underhållsfria och mycket vackra material till diverse konstnärliga konstruktioner som exempelvis fasader, krukor och skulpturer.

Det vackra med Corten (COR-TEN) är att det förändras över tid, vilket gör materialet levande. Stålets jordnära färg är mycket uttrycksfullt när man blandar det med grönska, moderna miljöer och andra strama materialval så som exempelvis glas.

Hållbarhet

Corten är ett rosttrögt stål som uppnår en vacker djup rödbrun färg vid påverkan av väder och vind. Växlande väderförhållanden omvandlar dess yta från vanlig stålfärg till att med tiden uppnå ett tunt skyddande rödbrunt rostskikt.

Det är en oxideringsprocess av stålytan som startar med hjälp av väder och vind. Denna process får med tiden frätning av stålet att avstanna. Rostskiktet som bildas blir således skyddande för Cortenstålet och fäster vid metallytan som förhindrar att fukt tränger in. Den isolerande patinan motstår korrosion, kräver ingen målning eller väderisolering och äventyrar inte strukturell styrka.

Från svart metallfärg till att uppnå en jämt rostad yta

Oxideringsprocessen av Cortenstålet blir påtaglig redan efter 6 månaders utomhusbruk. Det tar ca 2 år för stålet att uppnå en jämnt rostad yta om man inte påskyndar processen via att exempelvis pensla på saltvatten. Vill man påskynda processen är en bra blandning ca 2-4 msk vanligt bordssalt per liter vatten. För att uppnå en jämt rostad yta kan du spraya på saltblandning med hjälp av blomspruta jämt över hela Cortenytan och låta stå över natten. Ju fler gånger man blöter ner stålet och låter det torka desto fortare får man en snygg yta. Var noga med att skölja av allt salt från ditt Cortenstål när du uppnått en yta du är nöjd med.

Tidigt i processen får man en ljus rödbrun färg. Ju längre tid stålet utsätts för väder och vind desto mörkare nyans av brunt uppnås.

vas / rostig kruka / belysningsarmartur / Cortenkruka / exklusiv kruka  (COR-TEN / Corten / Cortenstål / rost)

Tips vid användning av Corten utomhus

Corten är ett underhållsfritt och tåligt material. Våra krukor består av 3 till 5 mm tjockt stål för att hålla långsiktigt. Vill man att produkten ska tåla utomhusmiljö i minst 40 år bör man använda 4 mm tjockt stål eller mer.

För att öka livslängden av stålet bör man undvika att vatten konstant vilar mot Cortenstålet eftersom detta gör att korrosionsprocessen fortsätter med oförminskad styrka. Om man köper en Cortenkruka som man avser att använda under många år är det klokt att använda en innerkruka, bubbelplast eller isolering för att skapa distans mellan stål och jord.

Man bör tänka på att stålet rostar av sig en del de två första åren. Är man orolig för färgavfall bör man fundera på var man placerar stålet för att undvika oönskad missfärgning. Ställ gärna Cortenstål på en stenplatta, några av våra fat eller dylikt.

Tips vid användning av Corten inomhus

Cortenstål går utmärkt att använda inomhus och ger en varm och exklusiv ton i hemmet. Cortenets svetsskarvar kan släppa igenom fukt om det utsätts för mycket väta. Det finns enkla knep för att undvika eventuella rostfläckar. Ett enkelt knep för krukorna är att använda en innerkruka i plast med tillhörande plastfat för att fånga upp eventuellt överflödigt vatten. Är man orolig för färgavfall bör man placera stålet på exempelvis glas, kakel eller dylikt vilket är enkelt att rengöra om missfärgning skulle uppstå.

Ytterligare ett alternativ är att spreja matt klarlack på det rostade Cortenet för att undvika rostavfall. Genom att skapa en liten distans mellan botten på exempelvis en kruka kan man med fördel placera dem på till exempel några enkronor för att få luftgenomströmning.

Borttagning av rostfläckar

Det finns en rad knep för att få bort rost från olika ytor. Om man får rostfläckar på glas avlägsnas det enkelt med hjälp av vanlig tandkräm och en disksvamp. Putsa med roterande rörelser tills allt rost lösts upp och skölj därefter av. Även bakpulver är effektivt vid borttagning av rost. Har du en stenyta kan man strö på bakpulver, hälla på lite vatten och låta stå så löses rosten upp. Vill man rengöra trä kan man använda oxalsyra för att ta bort rost. 

Om man fått riktigt mörka fläckar på glas eller sten kan man strö över oxalsyra, hälla på lite vatten och låta dra i upp till 2 dagar innan man sköljer av. För mer information se vår instruktionsvideo.

Tulip monument / staty / trädgårdskonst / utedekor / trädgårdsfigurer / trädgårdsprydnader / belysningsdesign i Corten / COR-TEN / Cortenstål från Cortenfabriken

Tips vid belysning av Corten

Cortenstål är otroligt vackert att belysa. Det skapar ett konstnärligt skimmer och ger liv åt ditt hem även vintertid.

Färgtemperatur (Kelvin)

När du letar efter LED-belysningsprodukter för hem och bostäder pratar man ofta om färgtemperaturer mellan 2700K och 3000K. Även om båda ofta anses vara ”varmvita” är det en märkbar skillnad mellan de båda alternativen. 2700K ger en mycket trevlig och varm atmosfär och är ett utmärkt val för vardagsrum och sovrum där du vill främja avkoppling. 3000K ger istället en mer ren neutral vit färg jämfört med 2700K som i vissa fall kan upplevas gul. 3000K används ofta i kök, tvätt, badrum och hemmakontor där visuella uppgifter är vanligare och värme och avkoppling inte är det primära målet.

På bilden med statyn Tulip har vi använt 3000K. Då Corten i sig har en brun ton blir färgåtervinning åt det varmare hållet när man belyser Cortenstålet. Därför är ofta 3000K att föredra framför 2700 K vid belysning av Corten.

Styrka

Ytterligare en fråga att ta ställning till när det kommer till belysning är vilken styrka man vill ha på ljuset. Via de traditionella glödlamporna angavs detta i Watt. Numera talar man istället om lumen i relation till ledbelysning. Ska man belysa utomhus på natten då det naturligt är helt mörkt skapas stora kontraster vid punktbelysning. Då är en tumregel att inte använda för hög nivå på lumen då det skapar för stora kontraster. De ledstrips vi erbjuder har därför 460 lumen (5 watt).

IP klassning

Ytterligare en punkt att ta ställning till är IP klassning. Denna skala anger hur väl belysningsapparaturen är skyddad mot vatten, damm, inträngande föremål och beröring. En klassning på IP 44 är tex inte vattentätt men hindrar vatten att nå elektriska delar. För att en produkt ska anses som helt vattentät och tåla långvarig nedsänkning i vatten ska den ha en IP klassning på 68.

Ledord

Unik & minimalistisk

Egen design

Hållbarhet

Hållbara material för inom- & utomhusbruk

Noggrant framtagna

Fabrik och designers jobbar som ett team