Självvattnande blomlåda DIY & volymkalkylator

Skapa en självvattnande blomlåda - med kalkylator för att beräkna volym (jord mm)

Hur fungerar självvattnande krukor? En självvattnande blomlåda underlättar oerhört. Undvik risken att missa skötsel så växterna dör. Du har möjlighet att köpa till en innerkruka av oss i rostfritt stål med självvattningsdel eller via vår guide nedan tillverka din egen själbevattningskruka. Följ gärna våra steg-för-steg instruktion för att bygga en billigare variant av din egen självbevattningskruka. Nedan kan du beräkna volym med hjälp av vår kalkylator så du vet hur många säckar jord som krävs för att fylla just din kruka. Du även enkelt räkna ut den volym som finns tillgodo om du väljer att isolerat din kruka.

Växter är dyra och därmed kan det vara klokt att tänka till på hur man bäst fyller sin blomlåda för att skapa så goda förutsättningar för sina växter som möjligt när du planterar. Vattentillförsel och isolering blir då två nyckelkomponenter tillsammans med bra jord. Vi tar hänsyn till detta nedan där du även hittar en inköpslista till att bygga komplett självbevattningskruka.


Räkna ut volym inför inköp av jord & leca (lättklinker)

1. Isolering av krukan (utesluts om du använder krukan inomhus)

För att jämna ut temperaturen i din självvattnande blomlåda såväl sommartid som vintertid kan det vara klokt att antingen använda bubbelplast eller cellplast. Det finns en blå sort som man normalt använder till husgrund då den inte absorberar vatten. Det är den bästa sorten men även den vita varianten är bra. Den vita är normalt billigare än den blå.

Till vår självvattnande blomlåda rekommenderar vi att man klär hela innerdelen med 3-5 cm cellplast innan du börjar plantera. Se dock till att göra något hål i botten så att överflödigt regnvatten kan rinna ut via de dräneringshål som finns i krukan.

Trendsetter planteringskärl i Corten från Cortenfabriken. Trendsetter är vår Cortenkruka (en rostig kruka) / balkonglåda / planteringskärl / blomlåda som andas design & kvalitet. Självbevattning i rostfritt & dekorram i Corten som tillval. Om Cortenstål (COR-TEN), tips gällande materialtjocklek, hur man påskyndar rostprocess, husmorstips för rostfläckar & ledbelysning av Corten.

Hur fungerar självvattnande krukor? Bygg en vattenreservoar. Dekorram ovan skyddar och döljer ful isolering

Såga till dina skivor till din självvattnande blomlåda

Nedan finner ni hur många cellplastskivor i standardstorleken 120 cm x 60 cm som behövs för att täcka våra respektive krukor. Dessa köper ni i vanlig bygghandel. Ni kan kapa till dem enligt nedan för att minimera spill. Vi har delat upp plattorna för att man ska kunna trä i varje del. Hela plattor går inte då den övre kanten på kärlet är bockad. Nedan har vi räknat på 3 cm tjocka plattor i vår kalkyl. Enklast använder du en vanlig handsåg för att såga till rätt storlek till din självvattnande blomlåda.

Storlekstabell för isolering till självvattnande krukor

Hur gör man en självvattnande blomlåda? Hur plantera i självvattnande blomlåda? Komplett guide & inköpslista, kalkylator beräkna jord volym mm

Börja med att täcka botten med cellplast och se till att skapa minst ett hål för vattenavrinning. Sedan monterar ni långsidorna och till sist kortsidorna.

2. Hur fungerar självvattnande krukor?

För att skapa en självbevattningskruka bygger man in en vattenreservoar under sina växter. Vissa rötter ska kunna leta sig ner till reservoaren men inte alla. För att göra detta är det klokt att placera en plastlåda som täcker nästan hela botten på din kruka. Tänk dock på att det kan vara bra om ett av dräneringshålen på din ytterkruka inte täcks till helt. Detta för att överflödigt regnvatten ska kunna rinna ut.

Plastbaljan bör vara minst 10 cm hög och behöver således inte täcka hela innerdelen av din självbevattningskruka eller dess botten. Placera baljan så nära ena kortsidan som möjligt. Tänk till på var du vill att vattenröret ska komma upp så du kan fylla vattenreservoaren när all jord väl är på plats. Att gömma röret i ena hörnet bakom växter kan vara en idé så den slipper synas. Väljer du en högre platsbalja än 10 cm bör du se till att vatten kan rinna ut genom att göra ett hål mellan 5-10 cm upp i krukan. Annars riskerar du att regnvattnet bildare en bassäng och växterna dör.

Har man ingen självvattningsdel är ett gammalt husmorsknep att lägga kaffefilter över hålen för att bevara viss fukt i krukan till växterna.

Trendsetter Hur plantera i självvattnande blomlåda Vad behövs för att bygga egen, fylla den och hur gör man Här finns både instruktioner & inköpslista. Trendsetter självbevattningskruka, beräkna volym för att fylla krukan ovan

3. Fyll 10 % av din självvattnande blomlåda med leca

Häll därefter i ca 10 % av krukans volym med lättklinker innan du planterar. Dessa brukar vara billigare än de små påsar du hittar med leca i diverse butiker och går lika bra. Du beräknar hur mycket som behövs för just din självbevattningskruka genom att räkna ut volym i kalkylatorn ovan. 

4. Hur tillför man vatten till en självvattnande blomlåda? 

Tryck ner ett rör på mellan 30 till 40 mm i diameter som går från botten på krukan upp till krukans övre kant. Detta för att enkelt kunna fylla dess vattenreservoar. Du kan antingen ta ett plaströr eller ett i metall till detta. Se till att snedsåga nedre delen så att vattnet enkelt rinner ut till vattenreservoaren. Här hittar du bla transparanta plaströr. Det går öven bra att använda rör som exempelvis avloppsrör till ditt självattningssystem.

5. Tryck ner snören för att leda vatten till dina nyplanterade växter

Hur plantera i självvattnande blomlåda? Tryck ner bomullssnören i botten på vattenreservoaren för att senare kunna leda vatten från vattenreservoar till ca 5 cm under jordytan. En bra storlek är runt 6 mm och dessa trycks ner med ca 20 centimeters mellanrum. 

6. Använd markduk för att separera jord från vattenreservoar

Nu är det dags att täcka till lecakulorna med en markduk innan du planterar så inte jorden rinner ner till lecakulorna och proppar igen vattenreservoaren. Se till att det finns små hål att trä igenom snören som ska ledas upp till ca 5 cm under jordytan.

7. Räkna ut volym för att fylla din självvattnande blomlåda med jord 

Gällande jord rekommenderar vi denna länk för vidare information. Du beräknar hur mycket som jord som behövs till just din kruka genom att beräkna volym med hjälp av kalkylatorn ovan.

Sammanställning inköpslista för att fylla våra krukor i serien Trendsetter

Nedan en sammanställd lista till er om ni inte vill beräkna volym enligt ovan. Länkarna visar förslag på var du kan handla dessa tillbehör och hur mycket som krävs. Rubrikerna nedan innehåller länkar som tar er till förslag på inköpsställen.

Storlek kruka (cm)Antal skivor isolering 120 x 60 cmStorlek vatten-reservoar (LxBxH cm)
70x26x29 162x19x7 
62x62x58 357x57x10 
110x45x503100x35x10
110x55x704100x45x10
Storlek kruka (cm)Liter lecaHöjd rör 3-4 cm dia
70x26x29 329
62x62x58 1758
110x45x501950
110x55x703470
Storlek kruka (cm)
LxBxH
Antal meter 6 mm snöre40-liters säckar jord
70x26x29 0.871
62x62x58 2.94
110x45x5075
110x55x7014.78

* Utöver ovan behövs även markduk motsvarande krukans bottenstorlek (LxB).