tips trädgårdsdesign, PLANTERING- & BYGGTIPS

Välkommen till inredningsvärlden!

Oavsett om du är en husägare som vill förändra ditt hem eller en professionell aktör som vill utöka din portfölj, är detta det perfekta stället att starta din resa!

Tillsammans skapar vi ett utrymme som speglar din unika stil & personlighet.

designa eget staket

”Att designa en trädgård eller ett hem kanske verkar överväldigande, men det är en möjlighet att återspegla din stil och ge glädje till ditt liv.

Naturen är som en blank canvas, så det finns oändliga möjligheter. Med egen vilja & tålamod kan du skapa en vacker oas. Så låt din fantasi flöda fritt och börja skapa!”

hur minimera underhåll?

Minimera gräsyta. Ersätt ex med trall, dekorsten / grus. Skapa gräsytor som är enkla att klippa. 

Använd stora krukor och skapa självvattnande system för att undvika att växterna torkar ut.

Använd tåliga buskar, vintergröna & fleråriga lökar / perenner som inte behöver bytas. Täckbark minskar behov av vattning & ogräsrensning.

Välj växter med olika texturer & färger för året runt-effekt. Ex runda glansiga löv bredvid finstrukturerade gräs. Rätt växt på rätt plats.

Vintergröna klätterväxter gör att du få ut mer av din yta.

Använd L-stöd av underhållsfri Corten för att snabbt forma din trädgård. Stora upphöjda bäddar skapar liv & är enkla att rensa.

Använd underhållsfria möbler av ex stål som kan stå ute året runt.

Vad kan man ha i trädgård?

En väldesignad trädgård har en balans mellan:

Soft landscaping; allt som lever så som blommor, gräs, buskar & träd.

Hard landscaping; hårda men flyttbara delar av trädgården så som Pergola, fontänstödmur, planteringskärl, trädgårdsbro, staket, trädgårdskonst, grillplats, stenläggningar, utomhuskök, trädäck och uppfarter.

vilken typ av pump behövs?

Är man intresserad av att bygga en fontän likt bilden bör blomlådan vara minst 30 cm djup så att det alltid finns vatten till pumpen. Den klarar inte av att gå tort. 

Vi föreslå dessa pumpar till våra kärl som du själva kan måttanpassa. Du behöver en pump per bubbelställe.

HUR stor kruka krävs?

Ta hänsyn till växtens fullvuxna storlek när du väljer krukstorlek. Du vill inte köpa utekrukor som är för små och kommer att behöva bytas ut när trädet eller busken växer. 

För det andra, mät rotklumpens storlek. Växtens rötter kommer att behöva utrymme för att spridas ut, så se till att du väljer en kruka som är tillräckligt stor för att rymma dem. Ca 3 gånger större kruka än rotklump är en bra måttstock.

STÅLVARIANTER

Galvad plåt består av stål som belagts med ett tunt lager av zink genom att tillföra elstötar för att få zink att fästa på stålets yta. Denna yta skyddar mot rost. Däremot gör denna yta att det blir något svårare att få färg att fästa. För att få färgen att fästa värmebehandlar man slutprodukten innan lackering.

Rostfritt stål innehåller järn som blandats med minst 10,5% krom. Det finns 5 olika varianter av rostfritt stål där mängden krom är avgörande för vilken sorts rostfritt stål man avser. Beroende på vilka egenskaper som eftersträvas tillförs även andra ämnen utöver krom så som nickel. Detta för att minska risken för rost och tillföra andra egenskaper för att förbättra stålet användningsområde i något avseende.

Corten är en stålblandning som innehåller koppar, krom, mangan och nickel. Denna blandning förhindrar att stål fräts sönder vid utomhusbruk. Detta då det ytskikt av rost som bildas vid växlande väderförhållande blir självskyddande för stålet. Rostprocessen avtar i styrka när det har fått en snygg rostig yta som förhindrar att stålet fräts sönder.

vad är corten?

Corten (COR-TEN) är ett legerat stål, vilket betyder att man smält samman flera metaller till en massa för att göra dem bättre på något sätt. Det som särskiljer Cortenstål från vanligt stål med rost är dess innehåll av koppar, krom, mangan och nickel. Denna sammansättning gör det till ett relativt dyrt men hållbart material som är underhållsfritt. 

HUR FÅR MAN BORT ROST?

Om man får rostfläckar på glas avlägsnas det enkelt med hjälp av vanlig tandkräm och en disksvamp. Putsa med roterande rörelser tills allt rost lösts upp och skölj därefter av.

Har du en stenyta kan man strö på bakpulver, hälla på lite vatten och låta stå så löses rosten upp. Vill man rengöra trä kan man använda oxalsyra för att ta bort rost. 

Vid riktigt mörka fläckar av rost på glas eller sten kan man strö över oxalsyra, hälla på lite vatten. Låt dra i upp till 2 dagar innan du sköljer av.